Povratak

Priopćenje: Potrebni pravedni i uključivi kriteriji za upis srednje škole

Novo priopćenje Mreže Cjeloživotno učenje za sve donijelo je osvrt o novom prijedlogu pravilnika za upis u srednje škole.

Prema novom prijedlogu Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole preloženo je ukidanje dodatnog boda za učenike sa zdravstvenim teškoćama te one koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja. S obzirom da se Mreža zalaže za pravičan i uključiv sustav odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj, istaknula je da su predložene izmjene nepravedne te da nisu u skladu s ciljevima Vlade RH za osiguravanje jednakih mogućnosti u obrazovanju.

Sukladno tome, Mreža Cjeloživotno učenje za sve smatra da je potrebno poduzeti određene mjere kako bi se stvorio pravičan i uključiv sustav odgoja i obrazovanja te kako bi se spriječile obrazovne nejednakosti. S obzirom da se to postiže upravo davanjem dodatnih bodova i prednosti pri upisu, predloženo je da se ne ukine dodatni bod za učenike sa zdravstvenim teškoćama i one koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja te da se daje prednost pri upisu svim skupinama u nepovoljnom položaju.

Cijelo priopćenje Mreže se nalazi ovdje.