Povratak

Održan okrugli stol Mreže o transformaciji obrazovnog sustava u Hrvatskoj

U četvrtak, 20. srpnja 2023. u Hotelu Dubrovnik održan je okrugli stol pod nazivom Ograničeni resursi, neograničene mogućnosti: Transformacija obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Gosti Okruglog stola bili su Eli Pijaca Plavšić iz Foruma za slobodu odgoja (ispred Mreže Cjeloživotno učenje za sve), Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja te Zlatko Stić iz Prirodoslovne škole Vladimir Prelog, a cijeli razgovor je moderirao Zvonimir Glavaš s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i APR-a. Panel je bio sniman u okviru serije APR-ovih podcasta „Polifonija“.

Teme Okruglog stola bila su mogućnosti i kapaciteti u obrazovnom sustavu u Hrvatskoj za transformaciju kojoj su cilj veća kvaliteta i dostupnost, kao i jačanje značaja za komunikacijsko i tehnološko oružje koje se stalno mijenja.

Na Okruglom stolu razgovaralo se o mogućnostima političkih elita i djelatnika u sustavu da osmisle, komuniciraju i zajednički implementiraju reforme u sustavu, kao i o ključnim promjenama potrebnima za prilagodbu obrazovnih institucija potrebama hrvatskog društva u 21. stoljeću, sa svim demografskim i ekonomskim ograničenjima, ali i prilikama koje proizlaze iz tehnoloških inovacija.

Veliki je fokus bio i na potrebi da se osigura jednak pristup obrazovanju za sve, uzimajući u obzir istraživanja i preporuke provedene u okviru projekta “Tematska mreža Cjeloživotno obrazovanje dostupno svima”,koji provode Institut za razvoj obrazovanja, Akademija za politički razvoj i druge istraživačke institucije, nevladine organizacije i sindikati u okviru Europskog socijalnog fonda.

Snimka panel će uskoro biti dostupna online.