Povratak

Održan okrugli stol „Obrazovne nejednakosti u Hrvatskoj – perspektive dionika“

Okrugli stol je organizirao Institut za razvoj obrazovanja ispred Mreže Cjeloživotno učenje za sve, koja povezuje znanstvenike, organizacije civilnog društva i druge dionike u zalaganju za pravičan i uključiv sustav odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj.

U četvrtak, 28. travanja 2022. održan je okrugli stol na temu „Obrazovne nejednakosti u Hrvatskoj – izazovi i potrebe iz perspektive dionika sustava“ u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Na okruglom stolu bilo je prisutno više od 50 sudionika iz raznih udruga, obrazovnih ustanova i tijela državne uprave. Okrugli stol je organizirao Institut za razvoj obrazovanja ispred Mreže Cjeloživotno učenje za sve, koja povezuje znanstvenike, organizacije civilnog društva i druge dionike u zalaganju za pravičan i uključiv sustav odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj.

Glavni cilj okruglog stola bio je predstaviti rezultate fokus-grupa s dionicima sustava obrazovanja o obrazovnim nejednakostima u Hrvatskoj. Rezultati fokus-grupa predstavljeni su na svim razinama obrazovanja pa su tako Dejana Bouillet (IRO i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i Sanja Brajković (IRO i Pučko otvoreno učilište Korak po korak) predstavile su rezultate istraživanja za područje ranog te predškolskog odgoja i obrazovanja.

Saša Puzić (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu) stavio je fokus na srednjoškolsko obrazovanje, dok je Tihomir Žiljak (Pučko otvoreno učilište Zagreb) predstavio rezultate istraživanja vezanih za obrazovanje odraslih. Rezultate iz područja visokog obrazovanja predstavila je Iva Odak (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu) te su, kao zaključak, predstavljeni sažeti rezultati istraživanja i idući koraci u radu Mreže, nakon čega je uslijedila aktivna diskusija.

Publikacija s nalazima fokus-grupa dostupna je na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/3kCXmAa, a sažetak na poveznici ovdje.